När man står där i butiken med en tom kundvagn och ont om tid, är det lätt att släppa sina hälsosamma ambitioner och i stället gå den vanliga rundan och hugga det man brukar. Inget konstigt med det, så är det nog för de flesta. Men det finns bra sätt för att undvika att hamna där, häng med!Att skapa nya vanor är definitivt inte lätt. För att hjälpa dig på vägen har vi sammanställt en lista med tips på hur du handlar mer hälsosamt. Börja gärna med punkt 1 på listan. När den har blivit en vana kan du lägga till punkt 2, sedan punkt 3 – och så vidare. Genom att ändra dina vanor stegvis blir omställningen inte så stor, och chansen är större att du håller fast vid ditt nya sätt att handla och äta. Handla mer hälsosamt – 10 tips Ät mer grönsaker, frukt och bär – minst tre rejäla nävar grönsaker och två frukter/nävar bär om dagen. Välj efter säsong då smakar det även som godast. Köp frysta grönsaker – lika nyttiga som färska och alltid i säsong. Häll ner sista minuten i pastavattnet. Köp genvägarna till med grönt så som Ajvar, krossade tomater och tomatsås. Laga grytor och soppor på krossade tomater så kommer 400 g grönsaker med på kontot direkt. Spana exempelvis in vår pastagratäng med färdig tomatsås här. Ajvar är helt perfekt att bara värma upp, blanda med nykokt pasta och protein så har du middag på en kvart. Recept finns i vår senaste bok Grönare middagar, som du hittar här. Ät mer bönor, ärter, linser. Det är riktigt superfood! Rika på flera mineraler och innehåller i torkad form lika mycket protein som kött.Köp röda linser- släng ner i köttfärssåsenKöp vita bönor- mixa med citron, dill, salt och lite olja för en härligt smörgåspålägg.Köp svarta bönor - släng ner i en chokladsmoothie för extra protein och mättnad. 3. Köp hem nötter och frön och ha i gröt, på yoghurt, i smoothie och toppa salladen med. Omättade fetter behöver vi äta mer av. En bra tumregel är därför att äta ca 10 nötter eller 2 msk frön per dag.4. Byt ut riset mot gryn. Om det är någon produkt vi önskar fler skulle hitta i butikshyllan, så är det våra svenska matgryn. 100% fullkorn, vilket är bland det bästa vi kan göra för hälsan att äta mer av.5. Köp fullkornsbröd. Och våra två tips för att hitta rätt : Socker under 5 g/100 g fullkorn första ingrediensen. 6. Hitta rätt flingor/musli med dessa tre 3 "kom i håg"Första ingredienser fullkornSocker max 7 g/100gFiber minst 7 g/100g 7. Välj mjuka, vegetabiliska fetter och oljor.Smör på mackan byts ut till (eller varieras med) : Nötsmör, bredbar olivolja, majonnäs eller avokado.Smör i stekpannan byts ut till: Raps- eller olivoljaCrème fraiche såsen varieras med: Matyoghurt eller majonnäs med valfri smaksättning8. Mer fisk och skaldjur. Unikt innehåll av långa fettsyror DHA och EPA ( del av omega-3 familjen). Hjärnan består till ca 60 % av dessa fettsyror och vi gissar att de är här ifrån uttrycket du blir smart av fisk kommer.För ett hållbart fiske, välj grönlistade sorter på WWFs lista eller MSC-märkt. Du hittar WWF:s fiskguide här. 9. Mindre men bättre kött. Minska intaget av rött kött, alltså kött som kommer från djur som går på fyra ben ( gris, ko, vilt, lamm, får) När du äter kött - välj gärna svenskt naturbetat kött, det främjar den biologiska mångfalden och öppna landskap, sånt som vi gillar och en förutsättning för att våra lantbrukare ska kunna odla grönsaker.Oavsett vad så mår alla bra av att öka intaget av växtbaserad mat, så heja vego!10. Välj naturella mejeriprodukter med lägre fetthalt. Det vet du säkert men detta har extremt stor betydelse, i en skål med smaksatt yoghurt hittar vi ca 8 sockerbitar- frukostvanorna är oftast de samma, så på ett år bli det nästan 3000 sockerbitar ( 9 kg). Berätta gärna vad du tyckte om inlägget!Kram från oss Johanna och Caroline