Brukar du tänka i säsong när du väljer vad du ska äta?!Vi erkänner att vi inte alltid gör så, men vi har blivit bättre. Kanske allra helst i säsong för att mycket är så mycket godare så. Vi är ju själva mer sugna på saffran och pepparkakor på vintern och på sparris på våren. Kanske främst för en vana, för pepparkakor är väl egentligen alltid gott. Men tänk om vi skulle kunna applicera det här i frukt- och gröntavdelningen. Att tomater, gurka, sallad och jordgubbar njuter vi av under sommarmånaderna och under årets mörkare period så rostar vi kål i ugn, river morötter till salladen och bakar betor i ugn. Godare och bättre, läs om varför här nedan:Och du. Vi har tagit fram en kokbok i kalenderformat på temat mat - i säsong. Våra 40 bästa gröna recept på temat mat i säsong. Du hittar den här. Solmogna tomater njuter vi av under sommaren. Resten av året är ofta krossade tomater ett bättre och godare val. 6 fördelar med att äta i säsong: 1. Billigare: Frukt och grönt i säsong är ofta billigaste, och godare! Bättre tillgång – lägre inköpspris2. Mer näring: Om råvaran behöver transporteras långt kan den långa transporttiden medföra att råvaran kan behöva ta av sitt eget förråd av näring för att överleva, vilket ger mindre näring kvar till oss.3. Godare: Jämför en solmogen tomat eller jordgubbe på sommaren mot en i januari så förstår du. Får råvaran mogna på sin odlingsplats med kort transporttid till oss så smakar den bäst!4. Bättre för miljön: När du väljer råvaror som är i säsong där vi bor bidrar vi till att minska klimatutsläppen. Frukt och grönt med kortare hållbarhetstid måste ofta transporteras med flyg för hålla hela vägen hem till oss.5. Mer variation: Att äta en stor variation av frukt och grönt är en hälsoinvestering. Genom att variera typer av frukt och grönt efter vad som är i säsong så kommer det naturligt. Bra för klimat, plånbok och hälsa!6. Heja svenska bönder: Vi har bra krav på lantbrukaren i Sverige jämfört med många andra länder, både vad gäller odling, djurhållning och arbetsförhållanden. Ytterligare ett skäl att välja närodlat i säsong!Är du också sugen på att äta mer i säsong, då vill vi passa på att tipsa att tipsa om vår kokbok och kalender i ett. Vår kokbok och kalender som du hittar här. När året har gått klipper du bort kalenderdelen och har receptboken kvar, med mat i säsong. I skrivande stund är svenska äpplen i säsong. vi gör paj, mos, chutney och äter som de är. Foto: Sofia KallnerKram från oss / Johanna och Caroline❤️Ps. Har du några frågor på mat i säsong, kommentera gärna!