Hej! Brukar du också ställa dig med näsan mot solen och tänka, nu tankar jag på lite nyttigt D-vitamin?!Det är sant att kroppen kan bilda vitaminet när solen lyser på vår hud, men det finns två men. Det ena är att under årets mörkare period så är strålarna för svaga och dessutom så är det sällan en tillräcklig mängd hud som exponeras för solen. Du vet halsduk upp till näsan och mössan till ögonbryn :)Så, intaget av D-vitamin via maten blir då ännu mer viktigt. Nu efter en lång höst och vinter är kanske kroppens depåer tömda om du som vi hålla dig hemma i Sverige hela perioden. D-vitamin har flera viktiga funktioner i kroppen och är ett av de näringsämnen vi har svårt att få i oss tillräckligt mycket av. Det är speciellt ont D-vitaminkällor i vegetarisk mat, så äter du det kan det vara bra att tänka till ett extra varv. D-vitamin är ett fettlöslig vitamin vilket betyder att vi kan lagra vitaminet. Här kommer 5 viktiga källor för dig som äter mycket vegetarisk mat. D-vitamin från vegetabiliska källor: 1. Välj alltid D-vitamin berikad växtbaserad dryck så som exempelvis havredryck. Observera att Ekologiska alternativ av de växtbaserade dryckerna inte alltid är berikade. Oftast intar man även större mängder av dessa produkter vilket gör att totalen kan ge en betydande mängd. Dricker du vanlig mjölk och äter vanlig yoghurt så är även de berikade. 2. Välj alltid D-vitamin berikat smörgåsfett och D-vitamin berikad olja. 4. Bjud in kantareller i din kost. Finns i konserv och fryst, de delar av året där det inte är i säsong. Tips är att göra vår smarriga Kantarellotto med grönkål, du hittar recept här. Och du.. ta ett D-vitamin tillskott mellan september till april, men det går också bra att ta under hela året. Rekommenderat behov är 10 mikrogram per dag. Värt att nämna är att D-vitamin hittar vi primärt i fet fisk så som sill, makrill, lax och strömming. Vi äter själva fisk på tallriken då och då för att få i oss just D-vitamin (och för att det är gott!) men även för de långkedjiga fettsyrorna som är unika för just fisk.