För oss handlar det om:ATT MATEN SPELAR en viktig roll för hälsan är välkänt. Ohälsosamma matvanor är i vårt land en av de största orsakerna till ohälsa och sjukdom. Trots att vi lever längre idag är flera av åren sjuka. Målet måste ändå vara att addera fler friska levnadsår, det står i alla fall på vår önskelista! Foto: Sofia KallnerNär vi säger att vi under en livstid äter upp till 50 ton mat är det kanske lätt att förstå att det vi stoppar i oss kommer att påverka oss ända ner på cellnivå. Det är vad vi äter ofta som spelar roll för hälsan, alltså vårt matmönster. Genom att fokusera på att göra vardagsmaten näringsrik har vi lagt en bra grund.Det handlar inte om någon trend eller en diet, hälsa skapas av de små valen vi gör varje dag. Att äta hälsosamt som en del av livsstilen behöver inte vara svårt. Börja där du är idag och lägg till bra saker så försvinner ofta något annat på vägen. Det finns inga förbud och det finns inga rätt eller fel, men det finns mer och mindre. Om vi ser till oss själva: Vi älskar att fika och kan riktigt längta till helgen som för oss gärna innebär en utflykt med fokus på något gott. Det kan vara en promenad eller en båttur till ett favoritcafé med nybakade kardemummabullar och gott kaffe. Fikat är målet med utflykten, och den får gärna vara utomhus!Men det som verkligen spelar roll för hälsan är det vi äter ofta. Frukost äter vi varje dag och den är för det mesta densamma. Caroline äter gärna någon form av gröt med bär och Johanna tycker mycket om smörgåsar med goda pålägg. Skulle vi titta på vad vi äter under ett år skulle vi se berg av smörgåsar, hundratals tallrikar gröt, minst lika många smoothies – och litervis med kaffe. Några dussin bullar skulle vi också finna, precis som prinsesstårtan Johanna önskar sig till födelsedagen och några semlor som är drömfikat för Caroline. Men tårtan och semlorna är inga problem, eftersom det är maten vi äter oftast som lägger grunden för en hållbar hälsa. Det är alltså inte gluten, tillsatser eller mjölk som gör att vi blir sjuka. På samma sätt som det inte är spirulina, gurkmeja eller gröna juicer som gör oss friska. De största orsakerna till ohälsa, vilket även fastställts av Världshälso- organisationen (WHO) och gäller för hela världen, är ett för stort intag av processat och rött kött, salt samt näringsfattiga och energi- täta livsmedel, och ett för litet intag av grönsaker, hälsosamma fetter och fullkorn. Vad vi menar med näringsfattigt och energitätt? Jo, det är såklart det du tänker på, till exempel söta drycker, godis, glass och kakor.Så två råd/tankar att ta med framåt:I vardagen- ge kroppen de grundläggande näringsämnen som vi behöver för att må bra nu men även på sikt. Ångest hör inte hemma på tallriken- Njut av det som ger livet en extra guldkantDela gärna dina tankarKramar från oss / Johanna & Caroline