Länge jobbade vi som dietister i butik där vi både guidade kunder till hälsosamma val i hyllan, lagade mat, utbildade personal och hjälpte butikerna att göra det lätt för kunden att välja hälsa. Kändes som vi Bode i en väska och reste landet runt till olika butiker. Kul var det! En av våra sysslor i butik blev omedvetet att jämföra priser och kanske lägligt så här på årets fattigaste månad, kommer våra fyra bästa tips på hur du kan sänka matkostnaderna men fortsatt äta samma mat. 1. Köp storpack- använd det du behöver och frys sen in resten. (eller spara i skafferiet)Funkar perfekt på färs, hel laxsida, ost, 2. Köp fryst- lika näringsrik som färskt och minskar matsvinnetNär vi tittade sist var exempelvis priset för fryst bladspenat 77 kr/kg jämfört med färsk bladspenat på 315kr/kg. Såklart lite olika användningsområden, men fundera, kan du kanske ta den frysta? Spenatsoppa, i en smoothie, stuvad spenat till fisk eller vår goda one mot pasta med spenat kanske!3. Köp på kampanj Det är toppen att ha en veckoplanering, genom att handla lite mer strukturerat jämfört med dag-för dag blir det billigare. Vi har testat! Men lämna gärna lite utrymme i veckoplanen för kampanjer och absolut för en restdag. 4. Gör jobbet självRiv osten själv, rosta egen granola, smaksätt vattnet själv, blötlägg och koka bönor själv ( spara överbliven mängd i frysen och plocka fram när det behövs).5. Ät i säsongOfta är råvaror i säsong ett bättre val för plånboken. Gurka, tomat och melon äter vi främst till sommaren nu satsar vi mer på kål!6. Välj mer från växtriketInte bara smart för plånboken, även för hälsa och klimat. Köttfärssåsen blir en belugabolognese, eller kanske en 50/50 - alltså en köttfärssås med hälften köttfärs och hälften röda linser. Lasagnen gör vi på växtbaserad färs eller linser och burgarna på svarta bönor. Här kommer recept på vår växtbaserade lasagne: RECEPT 4 portioner3 klyftor vitlök2 morötter2 dl röda linser600-800 g finkrossade tomater 0,5-1 msk sambal oelek1 msk ljus soja1 msk honung1 msk balsamvinäger1 zucchini ca 300gca 8-10 lasagneplattor (vanlig eller bönpasta)500 g cottage cheese2 dl körsbärstomater2 dl riven lagrad ost2 dl matlagningsgrädde eller havregräddeolja, salt och peppar(ev. rostade frön och färsk timjan)GÖR SÅ HÄR1. Sätt ugnen på 175 grader.2. Skala och hacka vitlök och riv morot grovt. 3. Stek vitlök i en gryta med olja. Häll på morot, linser, tomater, sambal oelek, soja, honung, vinäger och 2 dl vatten och låt koka ihop ca 10 minuter. (spä ev. med lite mer vatten)3. Skiva zucchinin tunnt på längden.4. Varva zucchini, lasagneplattor, tomatsås och cottage cheese. Salta och peppra mellan lagren.5. Dela körsbärstomaterna på hälften och lägg högst upp. Fördela ost på toppen, häll på grädden och tillaga i ugn ca 30 min. Strö rostade frön och färsk timjan på toppen och servera med en grön krispig sallad. Låt vila och varsågod!Vad är dina bästa tips, och roligt, vad ska du göra för pengarna som blir över :)