Här våra några tips på vägen som vi hoppas kan knuffa dig som behöver till lite mer nyttig veckohandling. Dessutom tror vi att du på köpet kommer spara pengar. Win win!1. Planera lagom: Inventera vad du har hemma och skriv en veckomatsedel men håll ett par måltider öppna, detta för att väl i butiken kunna handla varor som är på kampanj eller möjliggöra för att ta till vara på rester som uppstår. Nu kör vi, vi lovar, investera en kvart så slipper du den eviga frågan ”Vad blir det till middag?” och på köpet sparar du många kvartar under veckan!2. Välj mer tåliga grönsaker: Så som exempelvis kål, lök, blomkål, rotfrukter. Ofta billigare jämfört med salladsgrönsaker och dessutom håller de längre vilket minskar svinnet, win win. Nedan hittar du recept på en god veckosallad. 3. Mumsiga matlådor: För att skapa ekonomiskt utrymme är matlådor toppen! Du kan tjäna ca 15000 kr per år på att ta med matlåda. Ett hälsotips är att toppa matlådan med frysta grönsaker. De är lika nyttiga som färska, håller maten kyld och värms sen samtidigt som du värmer maten.4. Gör egen granola: Sno inspiration från din favoritgranola i butiken. Rör ihop havreblandningen på några minuter, rosta i ugnen i en halvtimme, och vips så har du en granola för ca 1/3 av priset.5. Bubbla till det: Att regelbundet dricka läsk och bubbelvatten blir kostsamt. Dessutom en onödig klimatpåverkan. Gör istället eget smaksatt vatten. Testa nya kombinationer som grape och mynta eller fänkål, chili och citron. Har du en kolsyremaskin kan du bubbla till det själv!6. Mer gröna proteiner: Att dra ner på konsumtionen av rött kött är bra för både hälsa, klimat och plånbok. Baljväxter är billiga och innehåller mycket näring. Baljväxterna finns i varierande prisklasser och format (färdigkokta, okokta, färs eller färdiga biffar), så hitta vilken nivå som passar dig.7. Preppa vardagen: Vårt kanske viktigaste trick för att få till hälsosam och god vardagsmat är att, håll i dig, laga lite extra när du ändå är igång. Det kan ätas som det är senare i veckan, frysas in eller vara grund i en annan rätt som du lagar några dagar senare.Veckosallad Tricket för att alltid ha gott och grönt på tallriken! Gör en stor bunke nu direkt och med en miniinsats har du sen en ny god sallad hela veckan!Måndag - Riv 2,5 kg rödkål, en mandolin är att föredra men fungerar även med en osthyvel. Smaksätt salladen med 1,5 dl rapsolja, 0,5dl äppelcidervinäger, 1 msk flytande honung, salt och peppar. Slå salladen mjuk med en träslev. Servera 1/5 av salladen och ställ in resten i kylen.Tisdag - Lyft ut en 1/4 av salladen i en skål och hacka ner 2 tärnade äpplen och 2 dl rostade mandlar. Servera och njut.Onsdag - Lyft ut en 1/3 av salladen och blanda ner 0,5 dl majonnäs, 1 msk riven ingefära, 1 msk sesamolja, 3 msk sesamfrön, juice från 1 lime, 0,5 tsk soja och gärna 0,5 tsk chiliflflakes.Torsdag - Ta hälften av den kvarvarande salladen, tillsätt 200 g kapris och zest och juice från 1 citronFredag - Äntligen fredag. Mixa en dressing av 200 g frysta lingon, juice från en apelsin och 2 msk olja. Tillsätt rostade solrosfrön och gärna lite färsk hackad mynta.Tips: Har du ätit mer sallad än förväntat så går det jätte bra att förstärka den med lite rivna morötter under veckan.