Foto: Sofia Kallner från vår kokbok "Vardagsmat som gör skilland"I vår strävan mot mer hälsosam mat, för oss själva och de vi träffar i jobbet som dietister, har vi ett tips som vi har stor användning av och det är medvetet ätande, eller kanske lite mer modernt, mindfullness. Mindfulness, eller medvetet ätande, är inte så krångligt som det kan låta. Det handlar helt enkelt om att koppla bort allt annat och endast fokusera på att äta: känna doft, smak, olika temperaturer och texturer. Försök att inte göra någonting annat än just att äta, möjligen prata med ditt matsällskap.Att äta medan vi tittar på TV eller mobilen gör lätt att kroppen inte hinner reagera på maten, och vips står vi kanske utanför kylskåpet igen och undrar vad vi ska äta härnäst. Det beror på att kroppen inte har hunnit med att reagera på att vi fått i oss mat, då sinnena varit upptagna med annat. På liknande vis kan det vara om man äter under stresspåslag. Stresshormonet kortisol kan verka aptitstimulerande och göra att vi lätt äter mer än vad vi behöver. Foto: Sofia Kallner från vår kokbok "Vardagsmat som gör skilland"Vårt tips är att stänga av tv:n, lägga undan mobil, tidning och dator när det är dags för mat. Då ger vi vår kropp alla förutsättningar att med alla sinnen ta in maten vi äter och också möjligheten att via hormoner signalera när vi ätit oss mätta. Ta gärna några djupa andetag innan du börjar äta, tugga ordentligt och påbörja inte nästa tugga med besticken förrän du svalt tuggan innan, då blir det en lagom takt. Det där med bordsbön är kanske inte så dumt ändå, eller vad säger du?!Känner du igen dig i att du kanske inte alltid är så närvarande under måltiden, fundera över vid vilka tillfällen du känner så och om det finns något du kan göra för att komma närmare en lugn och mer närvarande måltid. Det kan kännas svårt (och ibland lite rastlöst) till en början, men vi lovar det gör ofta stor skillnad!