Mat ska vara god, enkel att få till i vardagen och på köpet hälsosam. Det är vår definitiva övertygelse. Vi är också helt bestämda på att det inte finns några förbud när vi pratar hälsosam mat, på samma sätt som det inte finns några absoluta måsten. Det finns inget livsmedel som vi inte kan leva utan, och det finns ingen mat som är så ohälsosam så vi aldrig kan äta den, ja det skulle vara möglig eller rutten mat då. Chokladhummus. Bild: Sofia Kallner När vi sätter förbud på mat- vad händer då?Tänk inte på en nygräddad kanelbulle. Tänk absolut inte på det. Och det enda du tänker på är den där bullen. Med förbud på mat blir resultatet inte sällan att vi faller för frestelsen för att det enda vi kunde tänka på var det förbjudna. Hur känns det efter att vi ätit något som är förbjudet? Ofta inte helt bra. När vi ska äta bullar, eller något annat som vi äter för njutnings skull- njut då för tusan! Det kommer inte bara smaka bättre, det kommer med stor sannolikhet även göra att du mår bättre, tänker bättre tankar om dig själv, och kanske häftigaste av allt - ofta känner vi oss mer belåtna efter. Genom att sluta kategorisera mat i bra och dåligt och njuta av maten när vi äter den, känner vi oss ofta mer nöjda och äter mer lagom. Win win! Plåtmat. Foto: Sofia Kallner Vi vet med all säkerhet att det finns stor potential i våra matvanor om vi vill förbättra vår hälsa. Det handlar inte om några dieter, det handlar inte om enskilda livsmedel, det handlar om ett matmönster som främjar hälsa. Det kommer vi dela med er!Visste du att vi under en livstid äter mellan 50-70 ton mat(!) Om vi skulle titta i detta enorma matberg så skulle vi snabbt se att vissa saker förekommer mer ofta än annat. Exempelvis det vi ofta äter till frukost och våra populära vardagsrätter hemma. Tänk om vi då skulle fokusera på att det vi äter ofta också är bra för hälsan. Då skulle vi kunna låta den stackars semlan få vara just en fluffig och gräddig semla några gånger om året och vi skulle njuta av favoritdesserten ibland. Nyckeln är att fokusera på det vi äter ofta - tänka 80/20 så kommer du topplångt! Vardagsmat. Foto: Sofia KallnerDu har hört det förr- det vi ska äta för främjad hälsa. Det vi ska äta för att minska risken för cancer, för att hålla en hälsosam vikt, för bra blodtryck osv. Mer grönt, bär och frukt i många olika färger, mer hälsosamma fetter, mer nötter och frön, magra mejeriprodukter, mer fullkorn. Mindre kött, alkohol och salt. Det är vad det handlar om, när vi ska skriver det lite förenklat. Kruxet, det är att få till detta i vardagen, att råden ska bli till god mat på tallriken- och det är det vi hoppas kunna inspirera och hjälpa till med. Ett, två, tre nu startar vi vår receptblogg på riktigt - häng med!!Kram Caroline och Johanna Ps. Först ut blir ett smarrigt vardagsrecept på en rostad Auberginesallad. Missa inte!