Välj vego, det är allt fler experters tydliga rekommendationer när hälsa och klimat är i fokus. WHO, NNR och Livsmedelsverket är några exempel. Livsmedelsbranschen svarar med fler köttsubstitut, men hur bra är den processade vegomaten egentligen? Får vi oss fullvärdigt protein och hur bra är upptaget av näringsämnen? Mer vego för hälsan - eller blir vi konsumenter vilseledda? Ja, detta var en rubrik som vi besvarat i Må bra tidningen, här kommer en del av svaret. När vi pratar mat och hälsa så är svaren sällan svarta eller vita. Det samma gäller svaret på frågan om kött eller vego. Men en sak är helt självklar, och det är att vi alla mår bättre av att äta en större andel från växtriket och mindre kött. För både hälsa och klimat. Självklart så finns det inom kategorin ”vegoprodukter” bättre och mindre bra val. Alltså precis som det gör inom kategorin ”köttprodukter” Att korv, nuggets och köttbullar inte ligger i topp på listan över hälsoprodukter är ju ingen nyhet och det samma gäller ofta för vegoprodukter. De kan absolut ingå som en del i en bra vegokost, men bäst är om du varierar ditt vegoprotein med produkter där baljväxten spelar huvudrollen, som exempelvis tofu, växtfärs eller baljväxten i sig. (bönor, ärtor, linser)Tre tips för att hitta det bättre valen i hyllan:1. Ja, visst finns det bättre och sämre val, för att hitta de bättre är ett tips är att kika efter vegoprodukter som är gjorda på hela baljväxten och inkludera det mer ofta. Det betyder att det i innehållsförteckningen står att produkten exempelvis är gjord på gula ärtor framför sojaprotein. Då får du hela näringsfördelen från bönor, ärtor och linser. Det är också smart att titta på innehållsförteckningen och välja produkter där baljväxten eller i många fall soja-eller ärtprotein utgör den största delen av innehållet. Alternativet blir att innehållet till stor del består av utfyllnad så som panering, olja eller potatismjöl och då sjunker innehållet av det vi vill att just kött-delen ska bidra med, oavsett om det är kött eller vegokött.2. Många vegoprodukter kan innehålla mycket salt, (även många köttprodukter) vilket är något som de flesta av oss redan äter för mycket av. Ta gärna vanan att kika på saltinnehållet i näringsdeklarationen. En märkning som guidar dig rätt är nyckelhålet.3. Titta om baljväxterna i vegoprodukten är blötlägga, fermenterade, groddade eller på annat sätt behandlade, vilket ökar biotillgängligheten av mineraler.Sammanfattningsvis är det bästa för hälsa och klimat att äta mer från växtriket. Vegoprodukter är ett bra alternativ som bidrar med protein och fiber. Då upptaget av framförallt järn kan vara svårare från växtbaserade produkter överlag, är vårt bästa tips att kombinera vegoprodukter med annat näringsrikt från växtriket så som baljväxter, fullkorn och grönsaker i många olika färger. När du väljer vegoprodukter – kika gärna efter de som till största delen är gjorda av baljväxter.Och ett sista tips- mat och hälsa är sällan svart eller vitt. Många väljer idag att äta mer från växtriket utan att helt utesluta kött. Det kan vara smart - genom att minska på intaget av kött kommer många hälsa- (och klimat!) fördelar. Men genom att behålla köttet (och då gärna välja det med omsorg) får vi lättare i oss många viktiga näringsämnen och underlättar samtidigt upptaget av exempelvis järn från vegetabiliska källor om det äts i samma måltid. Smart av?!Stora matkramar från oss! /Caroline och Johanna