Vi vill äta hälsosamt, men vill också att maten ska vara enkel att få till i vardagen och såklart vara god. Samtidigt finns inte alltid tiden och kanske orken att få ihop det. Känner du igen dig? Du är långt ifrån ensam. Ofta kanske då halv-och helfabrikat blir räddaren i nöden. Men frågan är om maten alltid måste lagas från grunden för att vara hälsosam och vilka genvägar finns det att ta till för att servera snabbmat på ett enkelt sätt utan att tumma på smak och nyttighet? Här delar vi med oss av vår artikel och bästa tips som vi skrev i tidningen Må bra nu i våras. Hoppas det ska underlätta din vardag. Vi börjar med det viktigaste, genvägar i form av halv- och helfabrikat behöver per automatik inte betyda att det blir ohälsosamt. Samma sak vad gäller så kallad processad mat som kan ses som en annan benämning på hel-och halvfabrikat. Att ett livsmedel är processat betyder att man på något sätt har förädlat råvaran så som att frysa, hacka, pickla eller koka. Som du förstår så är väldigt mycket av det vi äter därför processat. Processade livsmedel, även kallade ultraprocessade är ofta livsmedel som är tillverkade för att vi ska kunna äta dem som de är, exempelvis fiskpinnar, snacks, granola och färdigrätter. De här begreppen innefattar många olika typer av livsmedel och det går alltså inte generellt att säga att denna typ av mat är sämre eller mindre näringsrik än mat lagat från grunden. Ett exempel är att råvaran spannmål kan förädlats så att det blir ett osötat fullkornsbröd eller flinga. Samma spannmål kan också förädlas till ett fint mjöl som sen blandas med socker och blir till en söt kaka. Både fullkornsbrödet och kakan är lika processade, eller om vi vill, lika mycket helfabrikat, men med väldigt olika hälsoaspekt. Att ett livsmedel är processat, eller benämns som hel- eller halvfabrikat säger alltså väldigt lite om hälsoaspekten på produkten. Så vad ska man kika efter om man vill göra mer hälsosamma val? Börja med att titta på vad det är för råvara som spelar huvudrollen, är det något som du vill ska ta en större del i din kost? Sen kan vi titta på vad man gör med råvaran, är det torkat, kokat eller kanske friterat och kan vi kanske göra bättre och sämre val när vi även har den informationen. Sist tittar vi på vad slutprodukten faktiskt bjuder på i form av näringsinnehåll, titta både i innehållsförteckningen där det som det är mest av står först, och sen tittar vi i näringsdeklarationen och kan urskilja exempelvis salt, socker och fiber.Det bästa skulle vi säga är att börja se till helheten, alltså att vidga synfältet och se hur hela måltiden ser ut, och inte döma ut den för att en del av den är ett halvfabrikat. Lyft blicken ytterligare och titta på dagens alla måltider sen hela veckan och månaden. Som alltid när vi pratar mat och hälsa, det vi äter ofta är det som spelar roll. Det vi äter ibland har mindre betydelse. När vi lyft blicken och konstaterat om hel- och halvfabrikat utgör en mindre eller större del av totalen så kan vi möjligen justera efter det.Självklart finns det toppenbra snabbmat och något mindre bra varianter. Om vi i bakhuvudet tar med oss vetskapen om vad de största riskerna respektive den största förbättringspotentialen med våra matvanor, så blir det ofta ganska lätt att hitta även bra alternativ bland de färdiga produkterna. Det viktigaste vi kan göra för hälsan är att öka intaget av fullkorn, grönsaker, frukt, bär, nötter och frön. Om vi samtidigt minskar på intaget av salt, socker, rött kött och chark så har vi gjort en stor hälsovinst. Och det är de här stora penseldragen vi ska fokusera på om vi vill göra skillnad för hälsan, och som du säkert redan gissat så går det utmärkt att få till detta även med genvägar i köket. Eller kanske tack vare att det finns bra färdiga produkter som gör att vi kan ta bra genvägar i köket. Att vi använder färdig tomatsås på burk möjliggör helt plötsligt 400 g grönsaker rakt in på grönsakskontot. Att vi väljer det färdigbakade fullkornsbrödet till frukostmackan bidrar med viktigt fullkorn och att vi väljer den färdigpanerade fisken gör kanske att fisken (som bidrar med många nyttigheter som jod och selen) hamnar på tallriken över huvud taget. Finns det då några livsmedel i kategorin färdigmat som vi ska se upp med? Ja, produkter som innehåller mycket socker eller salt eller produkter som är baserade på vitt mjöl, om vi äter dem ofta i vardagen och om de tar plats ifrån andra livsmedel som skulle kunna bidra med fullkorn. Samma sak med produkter som är baserade på rött kött och processade för att hålla så som korv, skinka och kassler samt produkter som innehåller mycket energi (kalorier) utan att bidra med mättnad. Att godis, läsk, kakor och chips ingår i den mindre hälsosamma kategorin behöver vi knappt skriva, men den gruppen livsmedel belyser också det vi vill lyfta med att det är mängden och hur ofta vi äter något som spelar stört roll.Halvfabrikat eller snabbmat behöver alltså inte förbjudas och att det inte blir exakt som du tänkt dig varje gång är inte hela världen. Lyft blicken och se helheten det är vad vi äter oftast som spelar roll, så genom att få in några fler bra vardagsrätter som är enkla, hälsosamma och goda i vardagssnurran kommer du väldigt långt. Enkelt är det ofta när det går på automatik eller vana, och det får vi till genom att upprepa samma mönster några gånger och sen sker det ofta av sig själv.Att investera en kvart någon gång under veckan och skriva ner veckans matplan kan låta lite trist, men vi lovar du kommer tjäna många kvartar senare under veckan. Det är så mycket enklare att välja det bättre alternativet om det redan finns en plan. Finns det fler i hushållet, bjud gärna in dem till matplaneringen så alla får vara med och tycka och ni får turas om att välja. Och, det finns många bra sätt att behålla favoriträtterna men att piffa dem med mer näring. Byt ut köttfärsen i tacosen till vegofärs eller linser. Byt vetemjölet i pannkakorna till mixade havregryn och mixa ner röda linser i soppan, ingen kommer ens märka. Klick till de dagar när då Korv Stroganoffen åker fram på middagsbordet även om det inte riktigt var din plan från början. Vi gissar det är så för alla, och i stället för skam och skuld, tänk i stället, hur kan jag göra det bättre? Blanda ner frysta ärtor sista kokminuten på riset, byt ut riset mot havreris, ta en morot i handen medan du lagar mat och kanske kan du få in vanan att ha rökt tofu hemma i stället för korven. Både korven och tofun är processade och helfabrikat men med så olika hälsovärden. Vips blev det plötsligt en måltid som checkar av alla önskemål om enkelt, hälsosamt och gott med små justeringar. Ett byte är 100 % bättre än inget av dem. Sist vill vi även påminna om att när vi tar genvägar i köket för att möjliggöra turen till lekparken på väg hem från förskolan, få in det där träningspasset eller för att prioritera vila, då kan det vara minst lika hälsosamt som mat lagat helt från grunden, om inte mer hälsosamt.