Doften av sommar är här. Men nu menar vi inte doften från blommor eller nyslaget gräs utan doften som slår oss från kolgrillarna på altaner och i trädgårdar. Att grilla är ett utmärkt sätt för att lyfta ut köket i trädgården och hinna njuta mer av sommarens ljumna kvällar. Här vill vi passa på att utmana dig och ta med grillen ett steg till- ut i naturen! (tänk på att kolla vad som gäller med tanke på eldningsregler bara!) Att grilla grönt är en stor trend som både gör dig och miljön gott. Låt grönsakerna spela huvudrollen och välj grönt på tallriken i sommar! Grilla paprika, sparris, aubergine och morot och tänk gärna som en regnbåge i val av grönsaker för att få med alla nyttigheter. Skippa den färdiga potatissalladen och gör din egen eller varför inte testa en fräsch matvetesallad med melon och fetaost, se recept här. Och du kom ihåg att använda dig av grönsakerna även i såsen, den klassiska hummusen, salsan eller guacamole passar alltid bra till grillat. Om vi får bestämma är den bästa avslutningen på en härlig grillmiddag att även fixa desserten på grillen. För håll med, visst är det då glöden även är som bäst! Vi tror nästan att alla frukter blir extra härliga på grillen men några favoriter hos oss just nu är alla stenfrukter som aprikos, nektarin och persikor men även ananas och melon. Servera den grillade frukten med en klick smaksatt kvarg, mynta, riven kokos eller kanske lite nötter, riktigt enkelt och gott.Nedan bjuder vi på lite härliga sommar recept för hela familjen. För det inget mysigare än att umgås med vänner och familj runt en middag vid grillen, om vi får välja, njut av sommaren!Våra tre grilltips:· Pensla grönsaker med vitlöksolja och låt de spela huvudrollen på grilltallriken.· Gör din egen marinad av färska örter, citron, vitlök och olja så undviker du konstgjorda smaktillsatser och socker.· Grilla över glöd och inte över öppen låga för att undvika att hälsoskadliga ämnen bildas i maten. Skär alltid bort de brända delarna. Bästa snacks i väntan på att grillen får fin glödSojabönorHetta upp en panna med olivolja och stek frysta sojabönor med skidan kvar i ca 5 minuter. Salta! Variera smak med sesamolja eller vitlöksolja.Rostande mandlarTorrosta 2 dl mandlar i en torr panna. Då mandlarna fått lite färg och känns klara, tillsätt 1 tsk rapsolja och 1 tsk salt och rör om. Låt svalna före servering. Grillad majs med jordnötssmör är ett av våra go to under sommaren.